Rubriek D

Het Drents Museum

Drents Museum


Adres:

Drents Museum
Brink 1
9401 HS
Assen
Telefoon: 0592 377773
info@drentsmuseum.nl

Openingstijden:

Het Drents Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.
Tijdens feestdagen is het museum ook op maandag geopend.
Behalve maandag 27 april (Koningsdag). Dan is het museum gesloten!

Bereikbaarheid:

Het Drents Museum ligt op circa vijf minuten loopafstand van het Intercity- en busstation Assen.

Parkeren:

Er zijn diverse parkeergelegenheden in de omgeving van het museum.

Looproute vanaf het station:

Vanuit het NS-station loopt u naar het centrum via de Stationsstraat.
Aan het eind van de Stationsstraat steekt u de Oostersingel over bij het zebrapad. Ga links af en direct weer rechtsaf de Kloosterstraat in.
Aan het einde van de Kloosterstraat ziet u links om de hoek de ingang van het Drents Museum. Dit is aan De Brink 1.

Huisregels

Fotograferen zonder flits en zonder statief is toegestaan tenzij anders aangegeven.
Tassen groter dan A4-formaat en paraplu's mogen niet mee de tentoonstellingsruimte in. U kunt gebruik maken van een kluisje in de garderobe.
Honden zijn niet toegestaan in het museum.
Eten en drinken in het museum is alléén toegestaan in het Grandcafé en op afspraak in andere ruimtes.
In het gehele museum is het verboden te roken.

Mindervaliden
  • Een groot deel van het museum is toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en voor rolstoelen en scootmobiels. De meeste verdiepingen zijn bereikbaar via een personenlift (uitzondering)
  • Indien u met de auto komt kunt u gebruik maken van de invalidenparkeerplaats aan De Brink. U dient zich te houden aan de regels die de gemeente voor deze plaatsen heeft opgesteld.
  • Bezoekers met een OV-begeleiderskaart mogen gratis één begeleider meenemen.
  • In verband met de breedte van de deuren en de gangpaden tussen de vitrines kan uw rolstoel/scootmobiel uitsluitend worden meegenomen wanneer deze niet breder is dan 110 cm. (richtlijn ANGO). Schade veroorzaakt door rolstoelen, scootmobiels en andere hulpmiddelen worden verhaald op u.
  • In het museum zijn twee rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig.
  • Het museum beschikt zelf ook over een beperkt aantal rolstoelen en rollators. U kunt hier gratis gebruik van maken. In verband met de drukte kunt u deze het beste reserveren via het algemene telefoonnummer van het museum: 0592 – 377 773. In het museum kunt u deze reserveren bij de entreekassa of bij de Infobalie.
  • Het museum beschikt over een ruim aantal zitkrukjes. U kunt een zitkrukje gratis lenen en meenemen in de expositiezaal of naar de vaste collectie. De zitkrukjes zijn te vinden bij de Infobalie
  • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@drentsmuseum.nl of via telefoonnummer 0592 – 377773. Mocht u hulp nodig hebben tijdens uw bezoek, wendt u zich dan tot een van onze medewerkers bij de entree of bij de Infobalie.
Slechtzienden

Tentoonstellingsteksten van de grote exposities in grote Tentoonstellingszaal zijn beschikbaar in groot-lettertype. Verkrijgbaar bij de Infobalie. Blindengeleidehonden en hulphonden mogen mee naar binnen.
Bezoekers met een OV-begeleiderskaart mogen gratis één begeleider meenemen.

Kinderwagens en rugdragers

Kinderwagens en buggies mogen het museum in. Rugdragers dienen opgeborgen te worden in de aanwezige kluisjes of in bewaring te worden gegeven bij de Infobalie. Het museum beschikt zelf ook over een buggy. U kunt deze reserveren via het algemene telefoonnummer van het museum: 0592 – 377 773. In het museum kunt u deze reserveren bij de entreekassa of bij de Infobalie.

Toegangsprijzen
  • Kinderen tot 18 jaar: Vrij entree
  • Vrienden van het Drents Museum: Vrij entree
  • Museumkaart: vrij entree
  • Volwassenen: € 12,00    
  • CJP: €  8,00
  • Kinderen t/m 14 jaar onder begeleiding van een volwassene. Van 15 jaar tot 18 jaar
Over het museum:
Het museum met verhalen over:
  • Archeologie
  • Hedendaags realisme
  • Kunst 1885-1935
  • Het Poppenhuis

Afdeling Archeologie

Bij de afdeling Archeologie kunt u de invloed van de mens op het landschap zien. De mens heeft het landschap gebruikt, maar ook gemaakt. In het landschap zitten daardoor allerlei verhalen verborgen, over geologie, archeologie, natuur, dagelijks leven en religie. Uit die verhalen kunnen we het verre verleden leren begrijpen.

Afdeling hedendaags realisme

De afgelopen decennia was het Drents Museum een van de weinige Nederlandse musea die hedendaags realistische kunst verzamelde. Het museum heeft ruim 1500 werken van kunstenaars als Henk Helmantel, Matthijs Röling, Wout Muller, Pieter Pander, Sam Drukker, Douwe Elias, Barend Blankert en Berend Groen.

 Afdeling Kunst 1885-1935

Op deze afdeling is Nederlandse beeldende kunst en kunstnijverheid te zien uit het tijdperk 1885-1935. Deze periode wordt gekenmerkt door stormachtige ontwikkelingen in de ‘vrije’ en toegepaste kunst. Tegelijkertijd bleven veel kunstenaars vasthouden aan de traditie waarop ze nog lang niet uitgekeken waren. De afdeling start in de zogenoemde Balzaal, waar u in de sferen komt van de periode rond 1900. De zalen daarna tonen voorwerpen uit de periode 1885-1915 en 1915-1935.

Het Poppenhuis

'Het Grootste Poppenhuis van Nederland' is een belevenis voor jong en oud, die alle zintuigen prikkelt. Een historische ontmoeting met de wereld van 250 jaar geleden die je niet snel vergeet! Actrice Liz Snoijink laat je als eigenaresse van het huis graag kennis maken met haar ‘poppen’: de familie Van Lier en hun personeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten